Despre noi

Ce este o fundație comunitară? 

Fundațiile comunitare se nasc din generozitatea și din dorința locuitorilor unui oraș de a aduce schimbarea pozitivă în comunitățile în care trăiesc. Prin activitățile și proiectele pe care le sprijină, fundațiile dezvoltă spiritul filantropic, susțin inițiative curajoase și lideri locali care generează soluții pentru a rezolva problemele sau a valorifica potentialul comunităților din care provin.

În România există deja 16 fundații comunitare despre a căror activitate puteți citi mai multe pe pagina http://www.fundatiicomunitare.ro.

De ce o fundație comunitară dedicată județului Buzău? 

Buzău e un județ bogat. Patrimoniu, natură, gastronomie, istorie, tradiții și autenticitate, toate se regăsesc din belșug în Buzău. Ceea ce nu înseamnă că în Buzău nu ne confruntăm și cu provocări – ce țin de sărăcie, marginalizare, degradarea mediului. Însă pentru ca potențialul județului să fie pus în valoare și, în egală măsură, provocările să-și găsească soluții, credem că e nevoie ca lideri locali să fie să identificați și sprijiniți, buzoienii cu spirit civic să fie mai bine conectați pentru a conlucra și inițiativele comunitare sa fie catalizate. Acesta poate fi menirea și aportul Fundației Comunitare Buzău și de aici decurge și motivația noastră de a contribui la înființarea fundației.

Cum se înființează o fundație comunitară?

Dezvoltarea de la 0 a unei fundații comunitare necesită o echipă, patrimoniu inițial și o viziune strategică privind domeniile de acțiune țintite. Am început în iarna lui 2018 cu un sâmbure de echipă care a crescut gradual (aici sunt mai multe detalii despre membrii grupului de inițiativă). Am avut niște prime întâlniri de discuție privind cauzele pe care le va susține fundația comunitară, urmează un proces de elaborare a strategiei fundației.

În paralel ne mobilizăm pentru a strânge patrimoniul inițial de 190.000 lei necesar, conform legii, pentru înființarea fundației. Grupul de inițiativă din județul Buzău a fost selectat, alături de grupuri similare din Caraș Severin, Suceava, Vâlcea și Maramureș, într-un program de sprijin pentru înființarea de noi fundații oferit de Asociația pentru Relații Comunitare. Prin acest program, grupul de inițiativă va primi sprijin logistic, consultanță și jumătate din fondurile necesare înființării fundației. Restul fondurilor vor fi strânse prin acțiuni de strângere de fonduri de la persoane fizice și companii, până în mai 2019.

Mulțumim tuturor celor care, prin sprijinul oferit, vor contribui astfel la constituirea Fundației Comunitare Buzău!

Citește mai multe despre ce este și cum se înființează o fundație comunitară în broșura pregătită de Asociația pentru Relații Comunitare Disponibilă aici.

 

Advertisements